Madagaszkári bütykös csótány (Gromphadorhina portentosa)

Angol
Madagascar hissing cockroach
Előfordulás
Madagaszkár
Testtömeg
-
Testhossz
6-8 cm
Tápláléka
növényevő, elsősorban korhadt faanyaggal és gyümölcsökkel táplálkozik
Szaporodás
a lárvák a nőstény testében található költőtasakot 50-60 nap után hagyják el
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A madagaszkári bütykös csótány vagy sziszegő csótány a Föld egyik legnagyobb csótányfaja, a természetben kizárólag Madagaszkár alacsonyan fekvő esőerdeiben fordul elő, főként az erdő talaját borító száraz avaron él. Szelíd és gondozása egyszerű, ezért sokan tartják otthonaikban díszállatként. A csótány elsősorban bomló növényi anyaggal, korhadt faanyaggal, illetve lehullott, könnyen elérhető gyümölcsökkel táplálkozik. Ezen kívül táplálékát alkotják a kisebb rovarok, illetve az állatok tetemei is. Táplálkozási szokásaik által fontos szerepet játszanak Madagaszkár esőerdeinek táplálékláncában, mivel nagy mennyiségű állati és növényi bomlásterméket hasznosítanak újra.

A legtöbb csótányfajjal ellentétben nem rendelkeznek szárnyakkal. Kitinvázuk sötét, vastag és kemény, színe a mahagóni barnától a feketéig változhat.  A hímek nagyobb méretűek, mint a nőstények. A sziszegő hangokat elsősorban veszélyhelyzetekben hallatják, így kommunikálnak fajtársaikkal és más fajokkal is. Ilyenkor a testüket hirtelen összepréselik és a légcsöveikből kiáramló levegő súrlódása kelti a hangot. A bütykös csótány hímjei látványos párharcokat vívnak egymással saját területükön. Ilyenkor bütykeikkel lökdösik egymást és szakadatlanul hallatják sziszegő hangjukat. A nőstény egyedekre nem jellemző ez a fajta területvédés.

Az év bármely szakában szaporodhatnak, de fontos, hogy az éghajlat meleg legyen. A nőstény csótány a párzás után addig hordozza költőtasakjában petéit, míg azok ki nem kelnek. Átlagosan 5 évig élnek. Ragadozóik között szerepelnek a pókok, a hangyák és néhány földön táplálkozó madár, ám a már említett sziszegő hangokkal elriaszthatják őket.

A csótányok a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban láthatók.