Botsáska (Phasmatodea)

Angol
Phasmatodea
Előfordulás
Dél-Ázsia, Dél-Amerika, Ausztrália
Testtömeg
A legnehezebb botsáska 60 g tömegű
Testhossz
1,5-30 cm
Tápláléka
levelek
Szaporodás
fajtól függően 100-1200 pete
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A botsáskák az Antarktisz és Patagónia kivételével a világ minden részén megtalálhatók. Legnagyobb számban a trópusi és szubtrópusi területeken élnek. A botsáskák testhossza változó, 5-33 centiméter közötti, és a nőstény egyedek jelentősen nagyobbak, mint a hímek. Testük rendkívül változatos, faágakra vagy levelekre emlékeztetnek. Szájszervük erős, rágó, csápjuk változatos. Napközben tökéletes rejtő alakjuknak köszönhetően észrevétlen rejtőznek a fák ágai között, éjszaka táplálkoznak. Ha mégis észreveszik és háborgatják őket, a botsáskák köpködve védekeznek.

Néhány fajnak van szárnya, míg másoknak egyáltalán nincs, vagy jóval kisebb. Összetett szemük van, vizuális érzékelésük rendkívül fejlett, még fényszegény viszonyok között is érzékelik a fontos részleteket, így alkalmazkodva az éjszakai életmódhoz.

A meleg éghajlati övben élő fajok egész évben szaporodnak, míg a mérsékelt égövön találhatók ősszel rakják le petéiket, melyek a következő tavaszra fejlődnek ki. A párzás rendkívül hosszú ideig tart, néhány órától kezdve akár napokig, vagy hónapokig is eltarthat. Sok botsáskafaj képes szűznemzéssel szaporodni, ilyenkor nincs szükség a hímek közreműködésére, és az így kifejlődő egyedek minden esetben hím ivarúak lesznek. A fiatal egyedek nappali életmódot folytatnak, és önállóan fedezik fel a táplálkozó területet.

A fajok többsége növényevő, de vannak ragadozók is. Sok faj élete egyetlen tápláléknövényétől függ, ezért állományukat valószínűleg kedvezőtlenül befolyásolja az esőerdők irtása.

Állatkertünkben a botsáskákat a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban tekinthetik meg látogatóink.