Tőkés réce (Anas plathyrhynchos)

Angol
Mallard duck
Előfordulás
Európa, Ázsia és Észak-Amerika, de előfordulhat Afrika és Dél-Amerika egyes részein is
Testtömeg
750-1450 gramm
Testhossz
50-65 cm
Tápláléka
magvak, növényi részek, gerinctelenek, apró halak és ebihalak
Szaporodás
9-13 tojása 22-28 nap alatt kel ki
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Tőkés récével szinte a világ minden táján találkozhatunk, de leginkább az északi félgömbön elterjedt. Kiváló alkalmazkodóképességű madár, mindenféle vizes élőhelyen előfordul. Jól alkalmazkodott az emberi jelenléthez, dísztavakon, öntözőrendszereknél is megjelenik. Költési időszakon kívül tengerparti területeken, folyótorkolatoknál és öblökben is megfigyelhető. Mindenevő, magvakat és vegetatív növényi részeket fogyaszt. Gerincteleneket, pl. rovarokat, puhatestűeket, kagylókat és gilisztákat is zsákmányol.

Mindkét nem szárnyán megjelennek a kék színekben játszó tollak. A hím könnyen felismerhető a nyakán és fején található zöld tollazatáról, és felfelé kunkorodó fekete farktollairól. Ezzel szemben a tojó tollazata barna színű.

Költési időszaka február és június közé esik. Különálló párokban vagy laza csoportokban fészkel. Október és március között alkotnak párokat. Élethosszig tartó monogám párkapcsolatban élnek, de gyakoriak a félrelépések is. Fészkét a növényzet takarásában a talajra, vagy természetes odvakba rakja. Kikelésük után utódait rögtön a vízhez vezeti, és azok nem is térnek vissza a fészekhez. A gyorsan fejlődő kiskacsák 50-60 napos korukban repülnek ki, ivaréretté egy éves korukban válnak, ám a fiatal egyedek szaporodási sikere sokkal alacsonyabb, mint az idősebbeké. A költési időszak után madárrajokat alkotnak, és melegebb, déli területekre vándorolnak, és egészen a következő költési időszak kezdetéig ott maradnak.

Állományukra nézve a legnagyobb veszélyt az élőhelyük csökkenése jelenti, de képesek alkalmazkodni az emberi zavaráshoz. A vadászat ellenére sem látszik meg egyedszámukon a csökkenés, mivel a tőkés récék a legnagyobb számban és legtöbb helyen előforduló vízimadarak.

A tőkés récék az Állatkert Fejes-völgyi területén lévő Nagy-tavon élnek, létszámuk folyamatosan változik.