Rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus)

Angol
White Pelican
Előfordulás
Duna-delta, Fekete-tenger partvidéke, Afrika és Ázsia nagy részén
Testtömeg
10-11 kg
Testhossz
Testhossz: 140-175 c
Tápláléka
elsősorban halakat fogyaszt
Szaporodás
2-4 tojásuk, 29-30 nap alatt kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
fokozottan védett

A rózsás gödény, más néven rózsás pelikán a gödényfélék családjába tartozó nagyméretű vízimadár. Régebben a Kárpát-medencében is gyakori fészkelő volt, mára azonban európai állománya a Duna-deltába és a Fekete-tenger partvidékének egyes részeire szorult vissza. Afrikában és Ázsiában még mindig elterjedt fajnak számít.

Alapvetően fehér tollazata a költési időszakban rózsaszínes árnyalatot kap. Szárnyvégei feketék, begyén sárgás folt látható, torokzacskója sárga, szeme piros, úszóhártyás lába rózsaszín vagy pirosas. A szeme körüli csupasz arcfolt sárgás – narancssárgás árnyalatú. A fiatal egyedek 3-4 éves korukra fehérednek ki, addig barnás színezetűek. Fő táplálékát a halak teszik ki, amiket nagy kiterjedésű mocsarakban, folyótorkolatokban, sekély brakkvízben vagy édesvizű tavakban keres. Mivel nagytestű madár, naponta akár két kilogrammnyi halat is el kell fogyasztania.

A költési időszak a kontinentális éghajlatú területeken Európában tavaszra tehető, míg Afrikában egész évben szaporodik. A párkeresés, fészkelőhely keresés és a fészeképítés nagyon gyorsan történik, néhány órát, vagy maximum egy hetet vesz igénybe. A rózsás pelikán nádasokban, gyékényesben építi fel mocsári növényekből, tőzegből összerótt fészkét. A szülők felváltva ülnek a 2-4 mészfehér héjú tojáson, amik 29-30 nap után kelnek ki. A fiókák csupaszok és vakok, mintegy 65-70 nap szükséges, amíg kirepülnek. 3-4 éves korukban válnak ivaréretté.

Élettartamuk a természetben meghaladhatja a 16 évet, Állatkertekben pedig a 34 évet. Kínában és Indiában a zsírjából kivont olajból reuma elleni gyógyszert készítenek. Ürüléke a harmadik világ országaiban jó és olcsó trágyaként kerül felhasználásra.

A vízimadár röpdében két ilyen madarunk él, a tojót Angelikának hívják, akihez 2008 nyarán érkezett egy hím Németországból.