Rózsás flamingó (Phoenicopterus ruber)

Angol
Greater Flamingo
Előfordulás
Dél-Európa, Afrika, Közép-Amerika, Dél-Ázsia
Testtömeg
2,1-4,1 kg
Testhossz
125-145 cm
Tápláléka
kisebb ízeltlábúak, algák
Szaporodás
a tojó egyetlen tojást rak, a fióka egy hónap után kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
védett

A rózsás flamingók az Antarktisz és Ausztrália kivételével minden kontinensen előfordulnak, Édes és sós vizű lagúnákban, tavakban és folyótorkolatokban egyaránt megtalálhatók. A trópusokon kívüli területeken elvándorolnak a hűvösebb hónapokban. Az iszapos, sekély mederben gázolva, fejüket a víz alá dugva szűrik ki különleges csőrükkel a parányi állatokat, főleg alsóbbrendű rákokat és algákat.

Tollazatuk világos rózsaszín, hosszú, kecses nyakuk és rózsaszín, úszóhártyás lábaik vannak. Gyakran megfigyelhető, hogy fejüket testükön pihentetik, hogy elkerüljék a nyakizmok fáradását. A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények, és kicsivel később szerzik meg felnőtt tollazatukat, ám ezektől eltekintve kinézetük megegyezik.

Hatalmas, akár 200.000 fős kolóniákban költenek. Az ilyen nagy egyedszám miatt alkalmanként előfordul táplálékhiány, ilyenkor a madarak rövid utakat tesznek meg, hogy új táplálkozó helyet találjanak. Nem jellemző rájuk, hogy visszatérnek korábbi táplálkozó, vagy születési helyükre.

A párkapcsolatuk többnyire tartós; az egyetlen tojást közösen költik ki, majd együtt nevelik fel a kikelt fiókát. A fészek maga egy vízből kiálló, lapított iszapkúp. A fióka kezdetben igen különleges kosztot kap. A szülők a mirigyes gyomorból és a nyelőcsőből származó folyadékot adagolnak a kismadár csőrébe. E piros színű anyag egy százalékban vért tartalmaz, tápértéke pedig nagyjából a tehéntejével azonos. A járóképes fiókák néhány felnőtt felügyelete alatt álló óvodákba tömörülnek.

Átlagos élettartamuk a természetben 25 év, Állatkertekben pedig 30 év. A tudomásunk szerint legidősebb állatkertben tartott rózsás flamingó 83 évig élt. Telepeire a legnagyobb veszélyt a vizek szennyeződése, az élőhely pusztulása jelenti, de az orvvadászat is sok áldozatot követel évről évre.

Az Állatkert rózsás flamingói az Afrika ház melletti kifutóban tekinthetők meg.