Nandu (Rhea americana)

Angol
Greater rhea
Előfordulás
Dél-Amerika füves területei (Bolívia, Argentína, Uruguay, Paraguay, Brazília)
Testtömeg
20-27 kg
Testhossz
1,27-1,4 m
Tápláléka
magvak, rovarok, fűfélék
Szaporodás
2-3 tojás két-három naponta, 29-43 nap után kelnek ki
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A nandu Dél-Amerika legnagyobb testű madara, mely első ránézésre kisebb méretű struccnak tűnhet, ám méretben és színben is eltérés tapasztalható közöttük. A nandu jóval karcsúbb termetű, a kakas általában nagyobb, mint a tojó. Tollazata a hátán hamuszürke, a hasán piszkosfehér, mellén és nyakán pedig fekete. A kakas tollazata sem díszes, bár melle sötétebb, mint a nőstény egyedeké. Előnyben részesítik a magasabb növényzettel borított élőhelyeket, de akár sivatagos területen is előfordulhatnak. Hosszú, erős lába van, ennek köszönhetően igen kitartó futó. Meglehetősen hosszú szárnyai vannak, melyeket szűk fordulásoknál az egyensúly megtartására használ.

A nanduk a költési időszak elmúltával csoportokat alkotnak, melyek egyedszáma 10 és 100 között változik. Ilyenkor a madarak kevésbé éberek, bár a kakasok más kakasokkal szemben agresszíven viselkedhetnek. Üldözőjük elől cikkcakk alakban futnak el.

Télen, a párzási időszakban ezek a madárrajok felbomlanak, a madarak folyók, tavak vagy mocsarak közelében maradnak. Ekkor a kakasok felfújják hosszú nyakukat, szárnyukat kitárják, és „nan-du” kiáltással és násztánccal próbálják felkelteni a tojók érdeklődését. Egyszerre 2-12 tojónak udvarolnak. A sikeres párzást követően a tojó 2-3 naponta rak tojást, a fészket pedig a kakas őrzi 29-43 napig. A fiókák tollazata szürke, sötét hosszanti csíkokkal. A fiatalok 2 éves koruk előtt csoportokba verődnek, és ekkor válnak ivaréretté is.

Dél-Amerikában tollát régen tollseprűnek használták, bőrét kikészítették, húsát és tojását pedig emberek és kutyák fogyasztják még napjainkban is. A gazdák szemében kártevőnek számít, ugyanis szinte minden terményt elfogyaszt. Az ember területfoglalásának, mezőgazdasági tevékenységének köszönhetően életterük lecsökkent.

Állatkertünk nandu párját az alpakákkal közös látványkifutóban láthatják látogatóink.