Kanadai lúd (Branta canadensis)

Angol
Canada Goose
Előfordulás
Észak-Amerikában őshonos, Kanada és az Egyesült Államok északi részén költ
Testtömeg
2-8 kg
Testhossz
55-110 cm
Tápláléka
vízinövények, fű, levél, termések
Szaporodás
4-7 tojása 24-30 nap után kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A kanadai lúd Kanadában, az Egyesült Államokban és Mexikóban őshonos. Kitűnően alkalmazkodó faj, sokféle élőhelyen előfordul a tundrától a félsivatagig, az erdős és nyílt területeken egyaránt, ahol a közelben található valamilyen víztest, ilyenek például a tavak, mocsarak, folyók és tengerpartok. A testmérete is nagy változatosságot mutat, az északon élők mindössze 2 kg, míg a déliek akár 8 kg súlyúak is lehetnek. Növényevő, füvekkel, gyökerekkel, hajtásokkal, levelekkel, gyümölcsökkel és a vízi növények zöld részével, illetve sással táplálkozik. Télen gabonát és tengeri moszatot is fogyaszt.

Hosszú fekete nyaka és feje, valamint fekete csőre van, fején jellegzetes fehér folt látható. Tollazata barnásszürke árnyalatú a hátán, a hasán pedig fehér vagy krémszínű. A két nem között csekély eltérés tapasztalható, a hímek valamivel nagyobb méretűek. Repülés közben V-alakzatot alkotnak, ami rendkívül hatékony az energiafelhasználása szempontjából. Ez teszi lehetővé, hogy egyetlen nap alatt akár 2400 km-t is repülhetnek. A repülő madárraj gyakran hangos, és repülés közben a madarak hangokkal kommunikálnak egymással.

Társas hajlamúak, nagy csapatokban mozognak. A költési időszak elterjedési területén belül igen változó, de általában tavaszra, április-május környékére esik. Különálló párokban vagy kolóniákban fészkel, párját a mérete alapján választja, amit válogató párosodásnak nevezünk. Gallyakból és fűből álló, tollakkal szigetelt fészkét a talajon építi a növényzet takarásában. A tojások lerakása között minden esetben másfél nap telik el, és a költést azt követően kezdi el, hogy az utolsó tojást is lerakta. A fiatalok 24 órával a kikelésüket követően képesek elhagyni a fészket, és 40-80 nap után repülnek ki.

A párzási időszak egy bizonyos pontján a kanadai ludak levedlik tollaikat, így átmenetileg képtelenné válnak a repülésre, ami különösen sebezhetővé teszi őket a ragadozók számára. Ez az időszak körülbelül egy hónapig tart. Átlagos élettartamuk 10-25 év.