Hóbagoly (Bubo scandiacus)

Angol
Snowy Owl
Előfordulás
Északi tundra és sarkvidéki területek
Testtömeg
0,7-3 kg
Testhossz
55-70 cm
Tápláléka
főleg rágcsálók és madarak
Szaporodás
3-11 tojás, költési idő 31-33 nap
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
fokozottan védett

Az északi sarkvidék jellegzetes ragadozója. A nyílt tundrákon mindenütt előfordul, ahol talál megfelelő magaslatokat, amelyeket alacsony vegetáció borít, sőt tengerpartokon, mocsarakon és réteken is megjelenik. A tenger szintjétől maximum 300 méteres magasságig fordul elő. Bizonyos időszakokban kizárólag lemmingekkel és különböző egerekkel táplálkozik. Zsákmányolhat nagyobb állatokat, nyulakat, madarakat (hófajd, récék, libák) is, de alkalmanként halakat, kétéltűeket, kagylókat és bogarakat is fogyaszt. Szürkületkor és hajnalban a legaktívabb, de a hosszú sarkvidéki nyár alatt a nap bármely időszakában járhat zsákmány után, így ez a faj az egyetlen nappali bagolyfaj.

A tojó jóval nagyobb, mint a hím. Mindkét nem jellemzően fehér alapon sötétbarna mintás, ám a nőstényen és a fiatal egyedeken több mintázat látható, míg a hím korának előrehaladtával teljesen fehér színűvé válhat. Szemük sárga, lábuk fehér tollal fedett, mely megvédi őket a sarkvidéki hidegtől.

Általában monogám faj, a párok a telelőhelyen, vagy április végén vagy május elején a költőhelyen állnak össze. Nincs rá bizonyíték, hogy a párok a költési időszak után együtt maradnak. A fészkük rendszerint csak egy sekély mélyedés a talajban. Amikor a lemmingek elszaporodnak, akár 14 tojást is tojhat. A szülők közösen etetik és védik a fiókákat, amelyek 50-60 napos korukban repülnek ki. Nincs pontos információ arról, hogy mikor várnak ivaréretté, de feltehetően ez 2 éves koruk után következik be. A felnőtt egyedek ezt követően évente párzanak abban az esetben, ha elegendő zsákmány áll rendelkezésre. Ennek hiányában viszont lemondanak a szaporodásról.

A hóbagoly legfőbb ragadozója az ember, melyre húsáért vagy trófeaszerzés céljából vadászik. Ezen kívül veszélyt jelentenek rá a rókák, a halfarkasfélék és feltehetően a kutyák, farkasok és egyéb ragadozó madarak is.

Az Állatkertben egy hóbagoly pár látható, melyeket a Fejes-völgyi területen található röpdéjükben csodálhatnak meg látogatóink.

A hóbagoly pár örökbefogadója

Varga Péter

Horváth Csenge