Fekete gólya (Ciconia nigra)

Angol
Black stork
Előfordulás
nyáron az Ibériai-félsziget délnyugati részén, Közép-Európától Kínáig a 40-60 szélességi fokok között; télen a Szaharától délre eső területeken, Kelet-Afrikában, Pakisztánban, Észak-Indiában és Dél-Kínában; Dél-Afrikában és Namíbiában állandó
Testtömeg
3 kg
Testhossz
95-100 cm
Tápláléka
kisebb gerincesek, gerinctelenek
Szaporodás
tojó 2-5 tojást rak, melyekből a fiókák 30-35 nap után kelnek ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
fokozottan védett

A gólyák közül a fekete gólya földrajzilag a legelterjedtebb. A fehér gólyához hasonlóan költöző madár, a magyarországi példányok Kelet-Afrikában telelnek. A zavartalan, nyílt erdőségeket kedveli. Patakoknál, tavaknál, mocsaraknál, folyópartokon táplálkozik, alkalmanként réteken is. Az ember közelségét kerüli. Elsősorban halakkal táplálkozik, de kétéltűeket, csigákat, rovarokat, rákokat és kisebb hüllőket, emlősöket és madarakat is zsákmányol. Általában a sekély vizekben jár táplálék után, zsákmányát csőrének erős ütésével öli meg. Megfigyelték, hogy szárnyukkal beárnyékolják a vizet vadászat közben. A fekete gólya nappal aktív, gyakran megfigyelhető egy lábon állva.

Nyaka, csőre és lába hosszú, farktollai rövidek, szárnya széles. Testének nagy részén tollai fekete színűek, zöldes és lilás fénnyel, hasa pedig fehér. Csőre és lábai skarlátvörösek, és ez a szín a párzási időszakban intenzívebbé válik, a téli hónapokban pedig barnává. A hím valamivel nagyobb méretű, ezen kívül a két nem kinézete megegyezik.

Tavasszal a költési időszak alatt monogám párokat alkotnak, melyek nem maradnak egész évben együtt. Magányos fészkelő, fészkét magas fák tetején építi botokból és sárból, és gyakran több éven keresztül használja. Előfordul, hogy elfoglalja a ragadozó madarak fészkeit is. A fiatalok 63-71 napos korukban repülnek ki a fészekből, majd az ezt követő hetekben válnak függetlenné szüleiktől. A fiókák nevelésében mindkét nem részt vesz. Körülbelül 3-5 éves koruktól ivarérettek.

A fekete gólya a természetben körülbelül 18 évig él, míg Állatkertekben elérheti a 30 éves kort is. Félénk és magányos természete miatt inkább távol marad az emberektől. Nagyon jól repül, repülés közben nyakát kinyújtva fejét a teste vonala alatt tartja. Természetes ellensége az emberen kívül nincs, mely leginkább az élőhelyének pusztítása és esetenként vadászat miatt jelent rá fenyegetést.

Az állatkertben jelenleg egy pár fekete gólya látható a Fejes-völgyi területen található röpdében.