Fehérarcú réce (Anas bahamensis)

Angol
White-cheeked pintailq
Előfordulás
Dél-Amerika, Karib-térség, Galápagos-szigetek
Testtömeg
400-700 gramm
Testhossz
46-51 cm
Tápláléka
magvak, növényi részek, víziállatok
Szaporodás
8-12 tojása 25-26 nap alatt kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A fehérarcú réce vagy más néven Bahama-réce kistermetű réce sötétbarna sapkával, jellegzetes fehér pofával és fehér torokkal. Világosbarna hasán sötét pettyeket visel. Szeme sötétbarna, lábai szürkék. A tojó és a hím azonos színű. Dél-Amerikában, a Karib-térségben és a Galápagos-szigeteken elterjedt, főként brakkvízben és mangrove mocsarakban fordul elő. Az Andokban 2500 méteres magasságban, vagy a fölött is megtalálható.

A sekély vízbe lemerülve, búvárkodva szerzi táplálékát, mely főként növényekből áll, úgymint füvek, magvak, valamint vízi növények rügyei, levelei és szárai, és alkalmanként vízi gerinctelenek is fogyaszt.

Párban vagy kisebb, más récékkel alkotott csapatokban él. Általában monogám párokat alkot, de előfordul, hogy a hímek több tojóval is párosodnak. A tojó fészkét a talajon építi, melyet a sűrű, parti növényzetben gondosan elrejt. Fészekhagyó fiókái 25-26 nap alatt kelnek ki, és rögtön képesek merülni, hogy elmeneküljenek a ragadozóktól. Körülbelül egy éves korukban válnak ivaréretté, és akár 14 évig is élhetnek.

Mivel a fehérarcú réce elterjedt és viszonylag nagy populációkban található meg élőhelyein, így fennmaradását jelenleg nem fenyegeti veszély, habár élőhelyének elvesztése és a vadászat következtében egyes helyeken tapasztalható volt az egyedszámának csökkenése. Továbbá a Karib-szigetek egyes részein, illetve a Galápagos-szigeteken a ragadozó emlősök jelenléte potenciálisan veszélyezteti a fészkelési sikert.

A Madárröpdében látható fehérarcú récék 2015-ben érkeztek Állatkertünkbe.