Chilei flamingó (Phoenicopterus chilensis)

Angol
Chilean Flamingo
Előfordulás
Chile, Dél-Amerika
Testtömeg
2,3 kg
Testhossz
100 cm
Tápláléka
apró vízi gerinctelenek
Szaporodás
egy tojást rak, amely 27-31 nap után kel ki
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A chilei flamingó Dél-Amerika meleg, trópusi területein él, kisebb méretű a rózsás flamingónál. Tengerparti mocsarakban, folyótorkolatokban, lagúnákban és sós tavakban fordul elő, akár 4500 m tengerszint feletti magasságban is. Mivel az általa kedvelt területek közelében lévő vizek és a talaj is lúgos kémhatású, így a terület legnagyobb része sivataghoz hasonló, a növényzet kopár. Halastavak környékén ritka vagy hiányzik. Időszakosan kiszáradó tavak mellett is megjelenik.

Vízi gerinctelenekkel, kagylókkal, tengeri rákokkal, különböző rovarok lárváival, csigákkal táplálkozik. Szinte mindig a sekély vízben jár táplálék után. Tömegesen jelennek meg azoknál a tavaknál, ahol a Ruppia nevű vízinövény nagy mennyiségben található, mert annak levelein sok általuk kedvelt gerinctelen él.

Hosszú nyakuk nem annak köszönhető, hogy több nyakcsigolyával rendelkeznek, hiszen 19 darab van nekik is, hanem annak, hogy a gerincoszlop csontjai hosszabbak. Tollazata világos rózsaszín, ám van néhány fekete tolluk is a szélén bíbor szegéllyel. Csőrük fehér, csak a vége fekete. A fiatal egyedek tolla vastag, világosszürke, csőrük és lábuk rózsaszín. Felnőtt tollazattal 2-3 éves koruk után rendelkeznek.

Nagy kolóniákban, rendszerint a tavak iszapszigetein fészkel, de megfigyelték már sziklás szigeteken és üledékkel borított úszó jéghegyeken is. Monogámok, a költésben és a fiókák felnevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A párzás általában a vízben történik élőhelyeik nagy részén, Argentínában pedig a hegyekben. A fiókák gyorsan fejlődnek, a kikelés után 3-4 nappal már fürgén szaladnak, és jól úsznak. A szülők egészen addig etetik a fiókákat, míg azok meg nem tanulnak repülni, és önállóvá nem válnak. Körülbelül 40 évig élnek, fő ragadozójuk az ember.

Állatkertünk chilei flamingói a Madárröpdében élnek számos más színpompás madárfaj társaságában.