Bóbitás bukó (Lophodytes cucullatus)

Angol
Hooded merganser
Előfordulás
Észak- és Közép-Amerika, Karibi-térség
Testtömeg
450-900 gramm
Testhossz
48 cm
Tápláléka
halak, vízi rovarok, vízi gerinctelenek
Szaporodás
7-15 tojás, költési idő 26-41 nap
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A bóbitás bukó Észak- és Közép-Amerikában meglehetősen gyakori kis tavak és folyók közelében, ahol lemerülve szerzi főként halakból, illetve vízi rovarokból és rákokból álló táplálékát. A tojó és a gácsér kinézete eltérő. A felnőtt tojó tollazata szürkésbarna, keskeny fehér folttal mellének alsó részén és a hasán. Világos vöröses-barna bóbitával rendelkezik, szeme barna. A gácsér tollazata a szaporodási időszakon kívül hasonló a tojóéhoz azzal a különbséggel, hogy a gácsér szeme sárga. A szaporodási időszak alatt a háta, feje, nyaka és melle főként fekete fehér jegyekkel, bóbitája mindkét oldalán nagy fehér foltok találhatók.

A bóbitás bukók nehézkesen, de gyorsan képesek repülni.

A bóbitás bukók monogám párokat alkotnak. A párzási időszak feltehetően novembertől januárig tart. A tojó megkeresi a megfelelő üreget a fészeknek, melyben lerakhatja tojásait. Ezek az üregek lehetnek élő vagy kipusztult fákban, és általában víz közelében találhatók. Az üregek körülbelül 3-15 méterre vannak a talaj fölött. A tojások lerakását követően a hímek elhagyják a tojót. A fészekhagyó fiókák 26-41 nap elteltével kelnek ki, 24 órán belül elhagyják a fészket, és ezt követően már képesek merülni és táplálkozni.

Manapság is vadásszák sport célokból, illetve különböző, a vadonban végzett tudományos kutatásban is felhasználják, ugyanis mesterséges dobozokba is befészkel. Ám a leginkább élőhelyük pusztulása veszélyezteti létüket. Az erdőirtás és a mezőgazdaság hatására megnövekedett a laza üledék és a zavarosság, ezáltal csökken a rendelkezésére álló élőhely. A savas eső szintén szerepet játszik állományának csökkenésében, ugyanis az alacsony pH a vízi gerinctelenek jelentős csökkenését okozhatja, ami a táplálékának nagy részét alkotja.

Állatkertünk bóbitás bukói a Madárröpdében láthatók számos más színpompás madárfaj társaságában.