Bakcsó (Nycticorax nycticorax)

Angol
Black-crowned night heron
Előfordulás
világszerte elterjedt, a kontinensek sivatagos és arktikus területein
Testtömeg
0,5-0,8 kg
Testhossz
56-75 cm
Tápláléka
békák, halak, piócák, rovarok, kisemlősök, olykor madárfiókák
Szaporodás
a tojó 3-5 tojást rak, a fiókák 21-23 nap után kelnek ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
fokozottan védett

A bakcsó világszerte elterjedt, sekély folyók mentén, patakoknál, lagúnákban, tavakban, mocsarakban és mangrovemocsarakban egyaránt megél. A mesterséges élőhelyeken, rizsföldeken, legelőkön, csatornák és halastavak mellett is gyakori. Az egyik legkisebb gémféle. Szemben a többi gémmel, elsősorban szürkületkor és éjszaka jár táplálék után, bár a költési szezonban nappal is keresheti az eleséget. Kivételesen éles a látása gyenge fényben is. Jellegzetes hangja alapján vakvarjúnak is nevezik, mivel repülés közben azt kiáltja, hogy "kvar-kvar".

Zömök testalkatú madár, viszonylag rövid nyakkal és lábakkal. A felnőtt példányok eltérő színűek, fejükön fekete „sapka” látható, hátuk szintén fekete, szárnyaik és farkuk szürke, hasuk illetve alsó részeik pedig fehér vagy világosszürke színűek. Csőrük fekete, szemük vörös. Az év legnagyobb részében lábuk sárgászöld, ám a párzási időszakban rózsaszínűre változik. A fiatalok szeme sárgás színű, tollazatuk sötétbarna világos foltokkal, és csak hároméves koruk után rendelkeznek felnőtt tollazattal.

Tápláléka igen változatos: halakat, békákat, ebihalakat, teknősöket, kígyókat, gyíkokat, rovarokat, lárvákat, pókokat, kagylókat, puhatestűeket, kisebb rágcsálókat, denevéreket, madártojásokat és fiókákat zsákmányol. Feltehetően monogám életmódot folytat. A költési szezon elterjedési területén belül igen változatos. Nagy kolóniákban fészkel, 5.000-6.000 fészket is megfigyeltek már egy kolóniában. A tojások költésében mindkét nem részt vesz. A felnőtt egyedek nem ismerik fel saját fiókáikat, így más fészkek fiókáit is elfogadják. A fiókák 6-7 hetes korukra már jól tudnak repülni, és elindulnak táplálékot szerezni. A fiatalok hajlamosak rá, hogy ha megzavarják őket, akkor a behatolóra öklendezik táplálékukat.

Az állatkert bakcsója az egyik legidősebb madarunk, mely az íbiszek röpdéjében él.