Királypiton (Python regius)

Angol
Royal python
Előfordulás
Nyugat-Afrika
Testtömeg
-
Testhossz
1-2 méter
Tápláléka
kisebb gerincesek
Szaporodás
6-7 viszonylag nagy méretű tojást rak, amelyek kb. 3 hónap múlva kelnek ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A királypiton Afrika nyugati és középső részének füves, illetve nyílt erdős területein él. Kisméretű óriáskígyó, az afrikai pitonok között ez a faj a legkisebb. A száraz évszakban nappal emlősök ásta földalatti üregekben rejtőzik, és éjszaka vadászik kisebb gerincesekre, főleg rágcsálókra. Látása gyenge, elsősorban a száján lévő hőérzékelő szervre hagyatkozik.

Bőrén sötétbarna és világosbarna foltok váltakoznak, hasa általában elefántcsont színű. A kifejlett nőstény nagyobb méretű a kifejlett hímnél, és állkapcsa is hosszabb, ami által növekszik a vadászati képessége. Amikor esténként nagyon lehűl a levegő, abbahagyja a vadászatot. Ilyen hideg leginkább decemberben és januárban van, ekkorra esik a párzási időszakuk is.

Két vagy három évente tojik, a tojásait földalatti üregekbe rakja. A nőstény a tojások köré tekeredik, és 3 hónapig, a kis pitonok kikeléséig velük is marad. Ez időszakban nem táplálkozik, csak a tojásokat védelmezi, a hőmérséklettől függően szorosabbá vagy lazábbá téve ölelését. Kikelésük után a fiatal egyedek már teljesen függetlenek.

A királypitont nem csak bőréért, hanem húsáért is vadásszák, mely számos afrikai törzs kedvelt csemegéje. Veszély esetén a passzív védekezést választja, labdává gömbölyödik, fejét és farkát is elrejti. A természetben átlagosan 10, Állatkertekben 20 évig élnek, de maximális élettartamuk megközelítheti az 50 évet is.

Ebből a lenyűgöző kígyóból 3 példányt is tartunk, melyek a Kölyökdzsungel terráriumában kerülnek bemutatásra. Foglalkozásokon, rendezvényeken egyikük gyakran megsimogatható, kézbe vehető. Így látogatóink is megtapasztalhatják, hogy nincs okuk a félelemre ezzel az elsőre ijesztő teremtménnyel kapcsolatban.