Zambézi mocsáriantilop (Kobus leche)

Angol
Southern lechwe
Előfordulás
Főbb populációi Botswanában, Namíbiában, Angolában, Zambiában élnek
Testtömeg
60-130 kg
Testhossz
85-110 cm
Tápláléka
fűfélék és vízinövények
Szaporodás
7-8 hónap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A zambézi mocsáriantilop a dél-afrikai szavannák antilopféléje. A mocsári életmódhoz alkalmazkodva hosszú és viszonylag keskeny patájának köszönhetően a vízben könnyedén mozog, és jól úszik. Közepes termetű, gesztenyebarna színű, az alsó részein és a torkánál szőre fehér, arcán fehér jegyek találhatók. A hímek színe a korral sötétedhet. Csak a hímek viselnek szarvakat, melyek vékonyak és hátrafelé hajlók, csúcsuk felfelé görbül, hosszuk 45-92 centiméter között változik.

Nappali életmódot folytat, általában a naplemente előtti órákban aktív, főként fűfélékkel és vízinövényekkel táplálkozik. A faj egyedei között nincsen szoros szociális rendszer. A párzási időszakon kívül a hímek és a nőstények elkülönült csoportokban élnek. A csordák mérete elérheti a 400 egyedet is.

A párzási időszakuk az esős évszakban van, jellemzően novembertől februárig tart. A borjak száraz, védett helyen jönnek a világra, és 2-3 hetes korukig rejtve is maradnak. Az anyaállat a korai és a késői órákban szoptatja kicsinyét. Miután búvóhelyükről előjöttek, a borjak maximum 50 fős csoportokat alkotnak, melyek többnyire függetlenek az anyjuktól. Mivel a hímeknek nincs szükségük annyi vízre, ők nagyobb távolságra is megtalálhatók a vizes területektől, mint anyák és borjaik. A nőstények már másfél éves koruktól termékenyek, ám a hímek csak körülbelül öt éves korukban lesznek ivarérettek.

A zambézi mocsáriantilop egyike azon afrikai emlősöknek, melyek turistalátványosságnak számítanak a kontinensen.

Állatkertünkben egy nősténycsapat látható, melyek 2014-ben érkeztek francia és lengyel állatkertekből.