Watussi marha (Bos taurus watusi)

Angol
Watusi cattle
Előfordulás
Afrika
Testtömeg
450-700 kg
Testhossz
140-150 cm
Tápláléka
elsősorban fűfélék
Szaporodás
285 nap vemhesség után 1 borjú
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Közepes testű Afrikában őshonos marhaféle, jellegzetes, nagyméretű szarvakkal, Az ankole-watusi vagy másnéven watusi marhát a szarvasmarhák királyának tartják. Eredete régre vezethető vissza, már az ókori egyiptomi falfestményeken is megjelennek watusihoz hasonlító állatok. A watusi nevű törzs szent állatként tiszteli, de egész Afrikában szívesen tartják, mert jól alkalmazkodik az extrém időjárási viszonyokhoz, a takarmányt pedig jól hasznosítja. Gyenge minőségű takarmányon is megél, és nem okoz gondot számára a kisebb mennyiségű táplálék és víz. Betelepítették Európába, Ausztráliába valamint Észak- és Dél-Amerikába is.

A hatalmas szarvak nem csak látványosak, hanem hasznosak is: a szarvban keringő ereknek a hőszabályozásban van szerepe, a betolakodókkal szemben pedig félelmetes fegyverként használhatók. A watusi marha alapszíne általában vörösesbarna, ami lehet egyszínű, de pöttyös, foltos is. Csordákban élnek, melyek élén egy domináns bika áll. A marhák kémiai jelzésekkel, vizuális jelekkel, érintkezéssel és hangkibocsátással kommunikálnak egymással.

A párzási időszak egész évben tart, habár a legtöbb születés tavasszal történik. A borjak világra jövetelüket követően nem sokkal képesek állni és járni, nappal együtt alszanak, miközben egy tehén a közelükben tartózkodik, hogy védelmezze őket. Éjszaka a csorda tagjai együtt alszanak, és ugyanezen ok miatt a borjak fekszenek középen.

A Veszprémi Állatkert első watusi borja 2014 tavaszán látott napvilágot. Jelenleg 5 egyed képviseli a fajt, melyek Gulya-dombi kifutójukban tekinthetők meg.