Vörös vari (Varecia rubra)

Angol
Red Ruffed Lemur
Előfordulás
Madagaszkár
Testtömeg
3,5-4,5 kg
Testhossz
55 cm
Tápláléka
gyümölcsök
Szaporodás
90-102 napi vemhesség után átlagosan 2-3 utód
IUCN Vörös Lista
súlyosan veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

A vari a makifélék családjának legnagyobb termetű tagja. Madagaszkár lombhullató trópusi erdeiben él. Két faj tartozik ide, a vörös-fekete és a fehér-fekete színű. A felső lombkorona lakója, ahol a nappalt főként pihenéssel és napozással tölti. Rendkívül ügyesen mozog a fák ágain, hatalmasakat ugorva fáról fára. Szinte kizárólag gyümölcsökkel táplálkozik. A vörös vari testének nagy részén rozsdavörös szőr van, míg arca, végtagja, hasa és farka fekete, fejük hátulján pedig fehér folt található.

Kisebb, 2-5 fős családokban él, amelynek élén a legmagasabb rangú nőstény áll. A csapatok fülsüketítő üvöltéssel védik a territóriumukat. A hímek főként a családjukban található nőstényekkel párzanak, ám előfordul, hogy idegen hímek lépnek a családok területére, hogy szaporodhassanak a nőstényekkel. A párzási időszak a száraz évszakban májustól júliusig tart. A nőstények az ágvillák közé fészket raknak levelekből, oda rejtik a megszülető kicsinyeiket. A kölykök 3 hét múlva másznak ki először a fészekből, 7 hetes korukra már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. Átlagos élettartamuk 15-20 év.

A legnagyobb fenyegetést a kereskedelem, a vadászat és az élőhelyük pusztítása jelenti számukra, egyedüli természetes ragadozójuk a fossza.

A Veszprémi Állatkert varijai, Pákó és Frutti a Vari EEP (nemzetközi fajmegmentési program) keretében érkeztek egy lengyel és egy francia állatkertből. A szaporítási program sikerét jelzi, hogy rendszeresen születnek utódaik, akik gyümölcsökről kapják a neveiket. Jelenleg 10 vörös vari található az Állatkertben.