Vadászgörény (Mustela putorius furo)

Angol
Ferret
Előfordulás
Testtömeg
Testhossz
-
Tápláléka
kisebb állatok, tojás, növények
Szaporodás
42 napi vemhesség után 3-7 utód
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozik, legismertebb fajai a házi vagy közönséges görény (Mustela putorius putorius), a mezei görény (M. putorius eversmani) és a vadászgörény (M. putorius furo). Az utóbbi az első kettő keresztezéséből kitenyésztett fajta. Mára csaknem 30 színváltozatot tenyésztettek ki.

Köztudott, hogy a görénynek bűzmirigye van, amit a vadon élő állat gyakran használ védekezésre, ha megijesztik vagy veszély fenyegeti az életét. Az ember környezetében élő görény (mivel hozzászokott a környező zajokhoz) csak ritkán vagy egyáltalán nem használja a bűzmirigyét riasztásra, és ugyanúgy üríti, mint a kutya.

A görény rágcsálókkal, békákkal, madarakkal, tojással, gyümölccsel és zöldségfélékkel táplálkozik, de mindent megeszik, ami elérhető, vagy kisebb, gyengébb, lassúbb nála.

A vadászgörények körülbelül 10 hónapos korukban válnak ivaréretté. Az ivarzás tavasszal kezdődik és akár két hónapig is eltarthat. A sikeres párzás után a vemhesség 42 napig tart és az anya ezután hozza világra 3-7 kölykét. Az újszülött görények körülbelül 6-10 grammosak, vakok, süketek és majdnem teljesen csupaszok. A kölykök elképesztő iramban fejlődnek, a harmadik hét végére már 90 grammot nyomnak. A születésük utáni 28-35. napon nyílik ki a szemük és fülük. Az 5. héten már eleven, rosszcsont görényeket láthatunk játszadozni, s tanulni a társas élet szabályait.

A vadászgörények örökbefogadója

Vidermann Zsombor Ármin