Tengerimalac (Cavia porcellus)

Angol
Guinea pig
Előfordulás
Őseinek természetes élőhelye Dél-Amerika
Testtömeg
0,8-1,5 kg
Testhossz
25-30 cm
Tápláléka
fűfélék, zöldség, gyümölcs
Szaporodás
59-73 napi vemhesség után, 3-5 kölyök születik
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A tengerimalac a természetben már nem lelhető fel. Elnevezésében a „malac” név eredete nem teljesen tisztázott. Egyes feltételezések szerint a kismalacokéhoz hasonlító visító, olykor röfögő hangjának köszönheti, mások szerint pedig annak, hogy a már több ezer évvel ezelőtt háziasított fajtáját Dél-Amerikában húsáért tartották, akárcsak a disznókat, illetve a középkorban a hajókon is előszeretettel fogyasztották. Létezik egy harmadik feltételezés is, miszerint azért ragadt rá ez a név, mert a földet túrva keresi táplálékát, mint a disznók. A „tengeri” szó pedig arra utalhat, hogy a tengeren túlról származik, vagy pedig arra, hogy Európába a tengeri hajósok segítségével jutott el.

Érdekesség, hogy a tengerimalac hallása rendkívül kifinomult, és az ember által hallható hangoknál jóval szélesebb tartományra (50–50 000 Hz) terjed ki: fajtársaik egymással az ultrahang tartományban kommunikálnak. A többi rágcsálóval ellentétben növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik. Könnyen megszelídíthető, barátságos, ám rendkívül félénk állatok. Ajánlatos társaságban (legalább párban) tartani őket, az egyedül tartott példányok ugyanis nagyon sok emberi törődést és időt igényelnek. Mozgásuk nem túl fürge, a többi rágcsálóhoz és a nyulakhoz képest nem túl ügyesek, ám gyorsan tudnak futni és bizonyos akadályokat átugrani vagy felugrani rájuk. Örömüket vagy izgatottságukat sokszor egy helyben ugrálással („popcornozás”) mutatják ki.

Alkalmazkodóképességük rendkívüli, szinte bármilyen környezetben képes megélni, akár a tenger szintjétől egészen 4000 méteres magasságig. Mivel a természetben már nem él, így a vadonban történő szaporodásáról nincsenek adatok. A háziasított példányok szaporodását nagymértékben befolyásolja az ember. A kölykök elválasztása a születésüket követő 14-21 napon belül történik. A hímek 56-70 napos koruk között válnak ivaréretté, míg a nőstények 67 napos koruk körül.

Bemutatásra kerülő tengerimalacaink jelenleg a Kölyökdzsungel játszóház és terrárium fogadóterében, a kiállítótérben láthatók.

A tengerimalacok örökbefogadója