Tarajos sül (Hystrix cristata)

Angol
Crested porcupine
Előfordulás
Észak-, Kelet- és Közép-Afrika, Dél-Itália, Albánia
Testtömeg
10-30 kg
Testhossz
60-93 cm
Tápláléka
gyökerek, hagymák, gyümölcsök, hajtások
Szaporodás
93-94 napig tartó vemhesség után 1-4 kölyök
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES (A) függelék
Európai Közösségben
természetvédelmi szempontból jelentős

A tarajos sül Olaszországban, Szicíliában él, valamint Afrika mediterrán tengerpartjaitól Tanzánia és a Kongói Demokratikus Köztársaság északi részéig megtalálható. Hosszú tüskéi gyakorlatilag módosult szőrszálak, amelyeket veszély esetén szúró védőpajzsként mereszt ki. Kilőni a híresztelésekkel ellentétben nem tudja a tüskéit, de ha valakibe belefúródnak, nehezen gyógyuló seb keletkezik. Néhány tudós véleménye szerint Dél-Európába még valószínűleg a rómaiak telepítették be és az eredeti hazájuk Afrika, ám a feljegyzések azt mutatják, hogy az Olaszországban talált maradványai a felső pleisztocénből származnak.  

Az összes erdőtípusban, ültetvényeken, sziklás területeken, hegyi legelőkön és sivatagos területeken is előfordul. Fakéreg, gyökerek, gumók, lehullott gyümölcsök és termesztett növények szerepelnek az étlapján. Alkalmanként rovarokat és kisebb gerinceseket is fogyaszt, sőt, dögevést is megfigyeltek nála.

Jól fejlett, karmos lábujjai vannak, talpa szőrtelen és párnázott. Szemei és fülei kicsik, fején hosszú szőrszálak láthatók.

Kis családi csoportokban él. A nőstény évente egyszer ellik. Az ismerős hímekkel szemben nem viselkedik agresszívan, de az ismeretlenekkel szemben igen. Ennek az alkalmazkodásnak a hiányában a szaporodásuk lehetetlen lenne tüskés anatómiájuknak köszönhetően. A kicsik jól fejlettek már születésükkor, csak a tüskéik lágyak még. 1-2 éves korukban válnak ivaréretté. Barlangokban, sziklamélyedésekben, odúkban vagy maga ásta üregekben keres menedéket. Az üregek gyakran kiterjedt méretűek, és akár több évig is használja azokat. Találtak már 18 méter hosszú üreget is 1,5 méterrel a talaj felszíne alatt.

Veszprémben két egyed kerül bemutatásra ebből az állatból.