Ormányos medve (Nasua nasua)

Angol
Coati
Előfordulás
Dél- és Közép-Amerika
Testtömeg
2,5-7 kg
Testhossz
32-70 cm
Tápláléka
mindenevő, gerinctelenek, kisebb gerincesek, gyümölcsök, gombák
Szaporodás
74-77 napi vemhesség után 3-7 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A mosómedve (Procyon lotor) közeli rokona, életmódja azonban különbözik tőle. Leginkább az erdős trópusi területeket lakja, egyaránt ügyesen mozog a fákon és a talajon. Nappal aktív. A nőstények inkább növényevők, a nagyobb hímek azonban - főleg rágcsálókra - vadásznak. Kedvelik a bogyókat, gyümölcsöket, gombákat, az állatok közül a skorpiót és a mérges százlábút is elkapják, de a dögöt sem vetik meg.

Keskeny feje van, nevét hosszúkás, kissé felfelé hajló orráról kapta, mely nagyon rugalmas és lehetővé teszi, hogy megkeresse az avar vagy törmelékek alatt lévő táplálékot. Hosszú farkukat egyensúlyozásra használják. Bokacsontjuk ízületeit ki tudják úgy fordítani, hogy segítségével a fáról fejjel lefelé leereszkedhessenek.

A nőstények 10-20 fős, szigorú hierarchiájú csapatokban élnek, a hímek azonban a szaporodási időszak kivételével magányosak. A nőstények a szülőcsoportjaikban maradnak, így rokonai egymásnak. Ez magyarázatul szolgál a közöttük lévő szoros kapcsolatokra, a "barátságokra"; egymás kölykeit is gondozzák, sőt, a majmokhoz hasonlóan kurkásszák is egymást. A párzási időszak egyes területeken januártól márciusig tart, míg más területeken októbertől februárig. A fejletlenül születő kölykök 4 hónapos korukig szopnak, anyjuk egy elszigetelt fán gondozza őket kb. 26 napos korukig. Ekkora már megtanulnak járni és mászni, és újra csatlakoznak csoportjuk többi tagjához. A nőstények 2, míg a hímek 3 éves koruk körül válnak ivaréretté. A természetben 7-8 évig, míg Állatkertekben akár 17 évig is élhetnek. Ragadozói főként a nagymacskák, úgymint a jaguár, a puma, az ocelot, illetve a nagyméretű ragadozó madarak és a boák.

Mint igazi csapatállat, könnyen bizalmába fogadja az embert, így nagy sikere van a látványetetésüknek is. Jelenleg 6 ormányos medve látható az Állatkertben.

Az ormányos medvék örökbefogadója

Márczi Brigitta

Halász Balázs

Szabó Jana