Mosómedve (Procyon lotor)

Angol
Raccoon
Előfordulás
Kanada déli részétől Panamáig
Testtömeg
2-12 kg
Testhossz
20-30 cm
Tápláléka
makk, bogyó, termések, tojás, fióka, gerinctelenek és kisebb gerincesek
Szaporodás
a nőstény kb. 63 napig tartó vemhesség után 4-7 kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A vízpart közeli fás és bokros területeket kedveli, ahol leginkább éjszaka mozog, ám rendkívüli alkalmazkodóképességét mutatja, hogy manapság már a nagyvárosokban is megjelenik, ahol a felborított kukák jelzik a jelenlétét. A meleg trópusi területektől kezdve a hideg füves területekig sokféle élőhelyen megtalálható.

A legjellemzőbb jegyei a szemei körül található fekete, maszkhoz hasonló foltok, valamint a bozontos, gyűrűmintás farka. Tapintása nagyon fejlett, mellső végtagja hasonlít az emberi kézre, mellyel táplálékát felveszi, mielőtt a szájába rakja. Fákon ügyesen mászik, és úszni is jól tud, a talajon pedig elérheti a 24 km/órás sebességet is, ha szükséges. Kifinomult hallásának köszönhetően különösen éber állat, és életmódjához elengedhetetlen kiválóan látása a sötétben. Mindenevő, növényeket, kisebb állatokat egyaránt fogyaszt, és gyakran látható, ahogy a sekély vízben halászik. Téli álmot nem alszik.

Magányos állat, a párzási időszakon kívül a nőstények és hímek között nincs kapcsolat, de esetenként előfordul, hogy az apaállat az anyával marad addig, míg az utódok meg nem születnek. A párzási időszak februártól júniusig tart, ilyenkor a hímek kibővítik mozgásterületüket annak érdekében, hogy az több, potenciális partnernek számító nőstény területét is magába foglalja. A nőstény évente rendszerint egyszer ellik, többnyire odvas fák odújában, de sziklahasadékokban, épületekben is. A fiatalok vakon és tehetetlenül jönnek a világra, és az első tél során válnak önállóvá, majd hagyják el az anyjukat. A nőstények egy, míg a hímek két éves korukban válnak ivaréretté.

Átlagosan 5 évig élnek a természetben, a legfőbb veszélyt az emberek (vadászat, autók) és az alultápláltság jelentik számukra. Ragadozói a prérifarkasok, farkasok, nagyméretű sólymok és a baglyok. A fiatal példányok kígyóknak is áldozatul eshetnek.

Az Állatkertben jelenleg 3 egyed él e népszerű állatból.

A mosómedvék örökbefogadója

Császár Ákos 

Vad Virág

Kazinczy Bernadett