Kétujjú lajhár (Choloepus didactylus)

Angol
Southern Two-Toed Sloth
Előfordulás
Dél-Amerika észak-nyugati esőerdei
Testtömeg
4-8,5 kg
Testhossz
46-86 cm
Tápláléka
növényevő, gyümölcsök, levelek
Szaporodás
6 hónap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Hajdan a főemlősök közé sorolták a lajhárokat majmokra emlékeztető külső megjelenésük és szinte emberi arckifejezésük miatt. Valójában a hangyászokkal és tatukkal együtt a vendégízületesek (Xenarthra) közé tartoznak egy közös anatómiai jellegzetességük alapján. Esőerdők lombkoronáján élnek, este mozognak, természetesen lajhárlassúsággal.

Életük legnagyobb részét azzal töltik, hogy faágakról lógnak fejjel lefelé, csak abban az esetben másznak le a talajra, ha például a táplálék miatt egy új fára költöznek, vagy ürítenek. Átlagosan 15 órát alszanak, éjjel is csak táplálkozás céljából kelnek fel. Általában csendes állatok, de amikor szomorúak, akkor különböző sziszegő, halk síró hangokat adnak ki.

A lajhárok nagyon jól mozognak a fákon, és jól úsznak. Áramvonalas testük és szőrük a nedves, trópusi időjáráshoz alkalmazkodva fejlődött ki. Köztudottan a karmaikkal és fogaikkal védik meg magukat. A barna bundájukat zöld színnel árnyalják a rajtuk megtelepedő algák, ami a rejtőzködésben segíti őket. Gyümölcsökkel, levelekkel táplálkoznak, ritkán tojást és rovarokat is fogyasztanak.

Alapvetően magányosan élő állatok, bár több nőstény is megtelepedhet ugyanazon a fán. Évente egyszer ellenek. A megszülető lajhárkölyök az anyja hasán csüng 5 hetes koráig, míg elég erős nem lesz az önálló mozgáshoz. A nőstények 3, míg a hímek 4-5 éves korukban válnak ivaréretté. Az utódok rendszerint a szüleik közelében maradnak, megöröklik a területüket.

Az esőerdők nagymértékű fakitermelése következtében folyamatosan csökken az életterük, ezáltal súlyos veszély fenyegeti a kétujjú lajhárokat. A természetben 20, míg Állatkertekben 30-40 évig is élhetnek.

Állatkertünk lajhár párját a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban tekinthetik meg látogatóink.

A kétujjú lajhár örökbefogadói:

Kovács Kristóf

Odor László