Kameruni törpekecske (Capra hircus hircus)

Angol
West African pygmy goat
Előfordulás
Nyugat-Afrika, Kamerun, Guinea
Testtömeg
24-39 kg
Testhossz
41-58 cm
Tápláléka
növényevő
Szaporodás
5 hónap vemhesség után 1-3 utód
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A kameruni törpekecske eredeti élőhelye Nyugat-Afrika, Guinea környéke, Kamerun, innen terjedt el nyugat és keleti irányban egész Afrika-szerte. A vadkecske első domesztikált változatának tartják. Az itt élő lakosságnak egyetlen olyan háziállata, amelyet haszonállatként tartanak és a tejéért, húsáért tenyésztik. Rövid, széles fején mindkét nemnek kardszerűen hátrahajló szarva van. Szőrül színe és mintája jelentősen eltérő lehet.

A törpekecskék említésre méltó ügyességgel másznak fára, rendkívül szívós állatok, és képesek szinte minden éghajlathoz alkalmazkodni. A nőstények körülbelül 1-1,5 éves korukban válnak ivaréretté, és 5 hónap vemhesség után hozzák világra utódaikat, melyek azonnal szopni kezdenek. Egy hét elteltével már

A kameruni törpekecskéket a watussi marhákkal közös, Gulya-dombi kifutójukban tekinthetik meg látogatóink.

A kameruni törpekecske örökbefogadója

Marosi Szilvia

Homonnay Bence