Kameruni juh (Ovis aries)

Angol
Cameroon Sheep
Előfordulás
világszerte
Testtömeg
15-20 kg
Testhossz
40-45 cm
Tápláléka
elsősorban fűfélék
Szaporodás
150 nap vemhesség után 1, nem ritkán 2 utód
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A juh vagy birka az ember által egyik legrégebben háziasított állatfaj, melynek gyapja, teje és húsa is felhasználható. A juh kérődző állat és szinte a füvön is megél – ezért lett a gyengébb legelők első számú hasznosítója. Természetes körülmények között is könnyen szaporodik. Öt hónapos korában válik ivaréretté, és akár évente kétszer is ellik. Az újszülött a világra jövetelét követő fél órán belül talpra áll, és elkezd szopni. A kameruni juhok körülbelül 10-12 évig élnek.

A kameruni juh a házi juh egyik fajtája, az afrikai Kamerunból származik, őse a nyugat-afrikai törpejuh. Szőre nem igényel nyírást, mivel tavasszal levedli téli bundáját. A kifejlett állatok jól bírják a fagyot is. Szaglásuk kifinomult, és hallásul és látásuk is jó. A két nem eltérő kinézetű. A kosok nyakán sörény látható, valamint sarló alakú szarvuk van. Általánosan barna színűek, hasukon, fejükön és lábukon fekete mintázattal.

A gyerekek körében kedvelt juhok jelenleg a Gulya-dombon található új állatsimogatóban láthatók. Rendszeresen születnek kis borjak.