Indiai antilop (Antilope cervicapra)

Angol
Blackbuck antelope
Előfordulás
India szinte teljes területén előfordul, kivéve a hegységeket és a nedvesebb területeket
Testtömeg
25-45 kg
Testhossz
100-150 cm
Tápláléka
Fűfélék, levelek, lágyszárú növények, hüvelyesek, gyümölcsök és virágok
Szaporodás
A vemhesség 5-6 hónapig tart, ennek végén egy gida jön a világra
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES III.
Magyarországon
nem védett

Az indiai antilop kis számban India szinte teljes területén előfordul, kivéve a hegységeket és a nedvesebb területeket, mint például a Gangesz deltájának mocsarai és láperdői. Régebben a legnagyobb számban előforduló patás emlős volt Indiában és Pakisztánban, ám a túlzott vadászatnak és a mezőgazdasági fejlesztések következtében történő élőhely vesztésnek köszönhetően egyedszáma jelentősen lecsökkent.

A baknak hároméves korában felül jellemzően fekete vagy sötétbarna bundája nő. Hátán, nyakán és fején, valamint lába külső felén ilyen a színe. Ez egyértelműen elüt a szeme körüli és az állán, mellkasán és hasán látható fehér szőrzettől. Csavaros szarva akár 60 centiméter hosszú is lehet. A nőstény felül világosabb, háta és feje pirosas-barnássárga, de nincs szarva. Testalja hasonlít a bakéhoz.

Az antilopnak nagy szeme és füle van, kiváló a látása, a szaglása és a hallása, ezért hamar észleli a veszélyt. A gida bundája hasonlít a nőstényére. Társas és szociális állat, általában 5-50 egyedből álló csordákban él, melyeket egy felnőtt bak és számos felnőtt tehén, valamint azok utódai alkotnak. Tápláléka fűfélék, levelek, lágyszárú növények, hüvelyesek, gyümölcsök és virágok. Átlagosan 13 évig él.

Az ivarérettséget 18-24 hónapos korban éri el. A párzási időszak egész évben tart, azonban március-április és augusztus-október között a legaktívabb. Ez idő alatt a bak rendkívül agresszívan viselkedik, és minden más bakot elzavar a territóriumáról, alkalmanként harcra is sor kerül. A vemhesség 5-6 hónapig tart, ennek végén egy gida jön a világra, mely születése után nem sokkal már képes futni.

2008 óta újra bemutatásra kerül ez a rendkívül impozáns állatfaj Veszprémben. A  csapat minden évben új gidákkal örvendeztet meg bennünket.