Impala (Aepyceros melampus)

Angol
Impala
Előfordulás
Afrika keleti és déli része
Testtömeg
45-60 kg
Testhossz
1,1-1,5 m
Tápláléka
fűfélék
Szaporodás
190-200 nap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Az impala az afrikai szavannák talán legkecsesebb, és egyik leggyakrabban előforduló antilopféléje. Fás, cserjés szavannákon él, ahol nem túl magas a fű és optimális esetben található a közelben víz, Fontos, hogy a talaj tápanyagokban gazdag legyen, ezáltal biztosítani tudja számára a jó minőségű füvet, különösen a száraz évszakban. Társas lény, csordákban legelészik, melynek élén egy bika áll. A két nem megjelenése eltérő, ugyanis csak a hímek viselnek szarvat, mely jellegzetesen lant alakú, és hátrafelé hajlik.

Nappal aktívak, éjszakára elrejtőznek. Ha megriasztják őket, hatalmas ugrásokkal menekülnek, akár 3 méter magasra is képesek ugrani. Bármelyik irányba el tudnak rugaszkodni, ezzel gyakran megzavarják a ragadozóikat. Egy másik sajátosságuk, hogy ugrást követően, amint a mellső lábaik földet érnek, a hátsókkal a levegőbe rúgnak.

A tehenek 15-100 egyedből álló csapatokba állnak össze, a fiatal bikák pedig agglegénycsapatokat alkotnak az esős évszakban, a száraz évszakban viszont vegyes csapatokba verődnek.

A tehenek másfél éves korukban válnak ivaréretté, míg a bikák már 1 éves koruktól képesek szaporodni, ám gyakran nem rendelkeznek territóriummal 4 éves korukig. A párzási időszak márciustól májusig tart. A tehén ellés előtt elszigetelődik a csapat többi tagjától, majd 1-2 nappal a borjú születését követően ismét csatlakoznak hozzájuk. A borjú 4,5 hónapig marad az anyjával.

 Állatkertünk impaláit a szavanna kifutón tekinthetik meg látogatóink.