Huszármajom (Erythrocebus patas)

Angol
Patas Monkey
Előfordulás
Nyugat-Afrikától Közép-Afrikáig
Testtömeg
a nőstények 4-7 kg, a hímek 7-13 kg
Testhossz
50-88 cm
Tápláléka
fűfélék, gyümölcsök, magvak, tojás, kisebb állatok
Szaporodás
6 hónapos vemhesség után egy kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A huszármajom a szavannák lakója. Nemritkán a félsivatagos területen is előfordul, meglepően jól bírja a víz hiányát. Főleg egymással rokon nőstényekből álló, maximum 10 fős csapatokban él, melyek vezetője egy erőteljes hím. A vezérhím gyakran egy termeszvár tetején ülve, vagy éppen egy fáról lesve figyeli az ellenséget és a vetélytársakat. Ragadozó támadásakor a hím sokszor eltereli annak figyelmét, míg a nőstények és a fiatalok biztonságos helyre nem jutnak. A csapat a táplálék mennyiségétől függően naponta 0,5-15 kilométert vándorol.

A huszármajom a világ egyik leggyorsabban futó majma. Három másodperc alatt képes felgyorsulni 55 km/órás sebességre. Egész anatómiája a futáshoz idomult: lába hosszú, izmos, ujjai viszonylag kicsik, lekerekítettek. Ha biztonságos távolságról felfedezi az ellenséget, hamar elszelel.

A nőstények 3, míg a hímek 4-4,5 éves korukban válnak ivaréretté. Az anya kicsinyét egészen addig ápolja és gondozza, míg az önállóvá nem válik. A fiatal hímek elhagyják szülőcsoportjukat, gyakran külön, csak hímekből álló csoportokba verődnek, míg a nőstények az anyjukkal maradnak egész életükben. Átlagosan kb. 22 évig élnek a huszármajmok.

A nevük onnan ered, hogy a felnőtt állatok, különösen a hímek szájszegleténél a szőrzet alakja és lefutása némileg bajuszra emlékeztet, ami a 19. század némely német természettudósának a huszárokat juttatta eszébe. Mivel szociális állatok, ezért valószínű, hogy a vizuális jelek, úgymint a testtartás és az arckifejezések fontos szerepet játszanak az egymás közti kommunikációban.

Megőrzésük kritikus, mivel már most kis számban élnek, ráadásul élőhelyeiket az ember pusztítja, valamint vadászatuk is egyre nagyobb méreteket ölt, különösen Nyugat-Afrikában.

Jelenleg egy pár huszármajom él az állatkertben, Ambrus és Gabi.

Ambrus és Gabi örökbefogadója

Fábiánné Fülöp Zsuzsanna