Hópárduc (Uncia uncia)

Angol
Snow Leopard
Előfordulás
Közép-Ázsia hegyvidéki területei
Testtömeg
23-45 kg
Testhossz
1,2-1,5 m
Tápláléka
kisebb-nagyobb gerincesek
Szaporodás
100 napos vemhesség után 2-3 utód
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

Szerepel az EAZA Európai Veszélyeztetett Fajok Programjában (EEP)

A hópárduc a legmagasabban élő nagymacskaféle, Ázsia hegyvidéki területein, 1800-5500 méteres magasságban él. A téli időszakban alacsonyabbra, 900 méteres magasságra vándorolnak követve kedvelt zsákmányaikat. A sűrű erdővel borított területeket, és a megművelt földeket általában kerüli. Könnyen felismerhető hosszú, különleges mintázatú farkáról, melyet a meredek lejtőkön való egyensúlyozásra használ, illetve alvás közben ezzel védi orrát és száját a hidegtől. A hópárduc napnyugta után indul vadászni, főleg vadjuhokat, szarvasféléket és vadkecskéket zsákmányol.

A hópárducok magányos állatok, egyedül a párzási időszakban állnak össze, ami januártól március közepéig tart. Az anyaállat kerek 100 napos vemhesség után hozza világra 2-3 kicsinyét, melyeket a tehéntejnél ötször zsírosabb tejével táplál. A kölykök körülbelül 3 hónapos korukban kezdik el követni anyjukat annak érdekében, hogy megtanulják az alapvető túlélési készségeket, úgy mint a vadászat, és egy éves korukig teljesen az anyjuktól függenek. Egy hópárduc átlagosan 10-12 évig él, de fogságban akár a 20 éves kort is elérheti.

A hópárduc a tigris mellett földünk legritkább macskaféléje. Természetes élőhelyén száma drasztikusan lecsökkent. Az orvvadászok különleges mintázatú bundája, valamint a csontjainak tulajdonított gyógyhatás miatt vadásszák le őket, melyeket a piacon jó pénzért tudnak eladni. A kecskepásztorok pedig gyakran nyájuk védelmében ölik meg őket. Ma természetes körülmények között már csak körülbelül 3500-7000 hópárduc egyed található.

A Veszprémi Állatkert jelenleg két hópárducnak ad otthont: Igor, a hím Moszkvából, míg Hara, a nőstény az Egyesült Királyságbeli Broxbourne-ből érkezett hozzánk, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy e veszélyeztetett faj itt biztonságban szaporodhasson.

A hópárducok örökbefogadói

MH Légi Vezetési és Irányítási Központ 

Padányi Katolikus Iskola

Pálmai Zsolt

Shaahin Karimi - Koppenhága