Házinyúl (Oryctolagus cuniculus var. domestica)

Angol
Rabbit
Előfordulás
Háziasítva, szinte mindenhol
Testtömeg
0,5-9,5 kg
Testhossz
-
Tápláléka
fűfélék, szemestakarmány, zöldségek
Szaporodás
30 napi vemhesség után 7-10 utódot hoz a világra, a nyulak fajtától függően 4-6 hónapos korban válnak ivaréretté
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Eredeti hazája az Ibériai-félsziget és Észak-Afrika. A történelmi időkben terjedt el Európa nagy részén, sok földközi-tengeri és csendes-óceáni szigeten. Az üregi nyulat valószínűleg már az egykori rómaiak háziasították, az ízletes nyúlpecsenye ugyanis már akkoriban is kedvelt ételnek számított az ünnepi lakomákon.

Éppen úgy táplálkozik, mint a mezei nyúl, de a fák kérgét még jobban pusztítja, s így ha elszaporodik, igen nagy károkat okozhat. Fogait állandóan koptatnia kell, mivel azok folyamatosan nőnek. Hosszú füleinek a hőháztartás szabályozásában van nagy szerepük, ugyanis azokon keresztül adják le a felesleges hőmennyiséget. A nyulak hallása nagyon jó, egymás közötti kommunikációjukban fontos szerep jut a hangoknak. Álluk alatt található egy mirigy, mely arra szolgál, hogy váladékával megjelöljön dolgokat.

Természetes ellenségei a menyét, a nyest és a baglyok. Több fajtája van, ilyen a félvad házi nyúl, a német, francia közönséges, az ezüst, az amerikai, óriás, normandiai, angora.

Társaságban él s különösen kedveli a dombos, száraz, homokos helyeket. A földben lyukakat váj, s ezekből jóformán csak este jár ki étkezni. Az ivarzás ideje februárban és márciusban kezdődik, s aztán októberig minden 5. hétben fiadzik, mégpedig 5-12-őt, s a fiatalok 5-8-ik hónapban már ivarérettek, tehát a nyúl nagyon szapora állat. Az újszülöttek, az úgynevezett nyúlfiókák csupaszon, vakon és tehetetlenül jönnek a világra. Az anya naponta mindössze néhány percig ápolja kicsinyét, ám teje tápanyagokban nagyon gazdag. Az apa nem vesz részt a gondozásban. A kicsik elválasztása négy hetes korukban történik.