Gyűrűsfarkú maki vagy katta (Lemur catta)

Angol
Ring-tailed lemur
Előfordulás
Madagaszkár
Testtömeg
2,3-3,5 kg
Testhossz
38-46 cm
Tápláléka
Húst nem fogyasztanak, legfeljebb ízeltlábúakat kapnak el néha, elsősorban falevelekkel, fiatal hajtásokkal, virágokkal, gyümölcsökkel, egyes fák kérgével táplálkoznak.
Szaporodás
4-4,5 hónap vemhesség után 1-2 utód
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

A katta a legismertebb félmajom, könnyen felismerhető hosszú, gyűrűs mintázatú farkáról, amelyet járás közben magasba tart. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honos. A többi lemurhoz képest sokat tartózkodik a talajon is. Húst nem fogyaszt, legfeljebb ízeltlábúakat kap el néha, elsősorban falavelekkel, fiatal hajtásokkal, virágokkal, gyümölcsökkel, egyes fák kérgével táplálkozik.

A katták nagy csapatokban élnek, amelyek csak a párzási időszakban védik agresszívan a területüket, különösen a nőstények. Náluk ők az erősebbik nem, a nőstény rokoni hálózat alkotja a csoport magját, sokszor még a kölyköket is együtt nevelik. A hímek viszont korán elhagyják szülőcsoportjukat. A párzási időszak áprilistól júniusig tart, ezt követően a nőstény augusztusban vagy szeptemberben hozza világra egy vagy két kicsinyét. Az utódok 5 hónapos korukig maradnak anyjukkal annak ellenére, hogy már 2 hónapos korukra képesek szilárd táplálékot enni.

Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban, miközben szó szerint a hasukat süttetik a nappal. Kommunikációjuk komplex. Mint minden félmajom esetében, náluk is fontos szerep jut az illatanyagoknak, a vizuális kommunikációs jeleknek, úgymint a testtartások és arckifejezések, valamint a vokális, hangokkal történő kommunikációnak. Állatkertben akár 30 éves kort is megélhetnek.

A 2007. augusztus 11-én megrendezésre kerülő Madagaszkár Napon mutatkoztak be az Állatkert új jövevényei, a katták. A Csehországból érkezett hím és két nőstény azóta is rendszeresen kölykökkel lepnek meg bennünket. Azonban nem ők Állatkertünk egyetlen katta családja, hiszen a maki ösvényen él egy csupa hímekből álló csapat is.

A katták örökbefogadói

Dr. Czili Hajnalka

Király Márton

Dóri és Laci

Gabi és Robi

Hernek Attila

Berecz Dóra

Rápolti Zsombor

Horváth Hanna

Szelestei Általános Iskola diákjai

Hriczu Emese

Iván Bálint

Kállai Péter