Fekete medve (Ursus americanus)

Angol
American black bear
Előfordulás
Amerika északi része, Alaszka, Labrador, és az Egyesült Államok csaknem teljes területe, egészen Mexikó középső részéig
Testtömeg
39-409 kg
Testhossz
1,2-2 m
Tápláléka
növényi részek, kisebb mennyiségben állatok
Szaporodás
a nőstény kb. 220 nap vemhesség után 1-5 bocsot hoz világra
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A fekete medve, vagy más néven baribál Amerika északi részeinek erdős területein található meg. Élőhelyét többnyire nehezen megközelíthető, vastag aljnövényzettel borított területek alkotják, ahol bőséges táplálék áll rendelkezésére. A délnyugati tájakon élőhelye a vegetációval fedett, 900-3000 méter magasságú hegyvidéki térségekre korlátozódik. Az általa kedvelt területeken főként törpe örökzöld tölgyek és borókások találhatók. A fekete medve alkalmanként nyíltabb területeket is felkeres, ahol fügekaktusszal táplálkozik. Többnyire szürkületkor aktív, és magányos életmódot folytat.

Nevéből adódóan testét általában fekete szőr borítja, különösen az Észak-Amerika keleti részein élő példányokét, arcuk két oldala világosabb színű, és mellkasukon gyakran fehér folt látható.  A nyugati populáció tagjainak szőre világosabb, többnyire barna, fahéj vagy krémszínű. A hímek nagyobb méretűek a nőstényeknél. A barna medvétől megkülönbözteti hosszabb, kevésbé dús szőrzetű füle, keskenyebb feje, és domború homloka.

A hímek és a nőstények csak a párzási időszakban, rövid ideig élnek együtt. A szaporodás többnyire június és július közepe között történik. A nőstény általában minden második évben párzik, ám előfordulhat, hogy 3-4 évet is vár. A 220 napos vemhességi idő során a megtermékenyített petesejt nem ágyazódik be egészen szeptemberig, így tulajdonképpen az embrió fejlődése csak a vemhesség utolsó 10 hetében történik. A születések többnyire januárban vagy februárban történnek, amikor a nőstény téli álmot alszik. A bocsok csupaszon és vakon jönnek a világra és körülbelül 17 hónapos korukig maradnak az anyjukkal, aki addig gondozza és tanítja őket.

A nőstények 2-9, míg a hímek 3-4 éves korukban válnak ivaréretté, és a természetben akár 30 évig is élhetnek. Azonban az emberrel való találkozásuk körülbelül 10 évre csökkenti ezt az időt a vadászat, a csapdába ejtés vagy éppen gázolás miatt.

Állatkertünk 3 éves fekete medvéi 2016 januárjában érkeztek a Veresegyházi Medveotthonból. A hím testvérpárt a Fejes-völgyi területen lévő medvekifutóban tekinthetik meg látogatóink.

A fekete medvék örökbefogadói

Bagi Alexandra

Dicső Anita

Horváth Zoltán