Ecsetfülű disznó (Potamochoerus porcus)

Angol
Red river hog
Előfordulás
a Szahara déli részétől Dél-Afrikáig
Testtömeg
50-120 kg
Testhossz
100-150 cm
Tápláléka
mindenevő
Szaporodás
4 hónap vemhesség után 3-4 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Szerepel az EAZA Európai Veszélyeztetett Fajok Programjában (EEP)

Az ecsetfülű, más néven bozóti disznó Afrika szavannáin, elsősorban folyópartokon, mocsaras vidékeken él, ám megtalálhatók a kisebb települések közelében is. Ezek az érdekes megjelenésű páros ujjú patások jó úszók és gyors futók. A nappalt rejtekhelyükön töltik, éjszaka kutatnak élelem után. Ismert tény, hogy az ecsetfülű disznók előszeretettel követik a csimpánzokat a lehullott gyümölcsöket keresve, és különösen szeretik a Balanites wilsoniana nevű fának a magját, melyet az elefántok ürülékében emésztetlenül találnak.

Ha veszélyeztetve érzik magukat, bátran támadnak. Fő ellenségük a leopárd, ám egyedszámának csökkenésével a disznók száma nőni kezdett. Ez azért káros az emberi populációkra, mert a nagyobb csoportok jelentős pusztítást végeznek a terményben, valamint a tenyésztett állatokat is megeszik.

 A disznók csordákban mozognak, melyek átlagosan 3-6 egyedből állnak, ám megfigyeltek már több mint 100 állatból álló nagy csoportokat is. A legtöbb esetben egy domináns felnőtt hím áll az élükön. Ha két csorda találkozik, heves rivalizálás következik, amit azonban ritkán követ éles harc. Ha mégis sor kerül erre, akkor harc közben homlokukat egymáshoz nyomják, egymás fejét döfködik és farkukkal ostorszerű csapásokat mérnek a másik félre.

A nőstény ellés előtt fészket épít és rendszerint 3-4 kölyök születik. A fiatalok 3 éves korukban válnak ivaréretté. A kanok a nőstényekkel és az utódokkal maradnak és védelmezik őket.

Az ecsetfülű disznók útvonalaikat úgy jelölik meg, hogy a fák kérgeit lekaparják agyaruk segítségével, vagy lábmirigyeiket, nyaki mirigyeiket

Állatkertünk ecsetfülű disznói a francia La Fleche-ből érkezetek a fajkoordinátor javaslatára. Jelenleg a zsiráfokat bemutató Afrika házhoz kapcsolódó, flamingókkal szomszédos kifutóban láthatóak.

Az ecsetfülű disznók örökbefogadója

Dr. Navracsics Tibor