Bennett kenguru (Macropus rufogriseus)

Angol
Red-necked wallaby
Előfordulás
Ausztráliában
Testtömeg
11-25 kg
Testhossz
0,8 m
Tápláléka
elsősorban fűféléket legel
Szaporodás
vemhessége 30 napig tart, a mindössze 0,75 g tömegű kiskenguru 280 napig nevelkedik az anyja erszényében
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A bennett-kenguru Ausztrália keleti és dél-keleti részén, a partmenti eukaliptusz erdőkben él. A sűrű növényzetet kedveli, ahol jól el tud rejtőzni, de általában a ritkásabb erdőrészekben és a szavannákon jár táplálék után. Éjszakai állat, a nappali órákat menedékbe húzódva pihenéssel tölti. Növényevő, elsősorban fűfélékkel táplálkozik. Alkalmanként a talajban ás vizet vagy nedvdús gyökereket keresve.

A hímek a párzási időszakban is csak egy napig maradnak együtt a nőstényekkel. A hímek gyakran megküzdenek egymással a nőstényekért és a táplálékért, erőteljes rúgásokkal és ökölharccal tarkítva. Az emlősök között egyedülálló módon a megtermékenyülés ellenére a nőstény fogamzóképes marad. Míg az anyaállat az első párzásból származó egyedet szoptatja, addig a másodikból származó embrió fejlődése megáll, csak az első utód elválasztása után folytatódik. A fiatalok, miután elhagyják anyjuk erszényét, még egy hónapig velük maradnak. A hímek különösen nagyobbak a nőstényeknél.

Mellső végtagjaikat nyalogatva hűtik le magukat, amikor izgatottak vagy melegük van. Alapvetően magányos állatok, de amikor elegendő táplálékot találnak, akkor előfordul, hogy legfeljebb 30 egyedből álló csoportokba verődnek. A bennett-kenguruk átlagosan 12-15 évig élnek. Régen szőrükért és húsukért is vadászták őket, valamint az erdőirtások is csökkentették egyedszámukat néhány helyen, ám az elmúlt évek helyreállításainak köszönhetően most élőhelyük nagy részén ismét gyakoriak.

Bennett-kenguruk állatkertünkben is rendszeresen szaporodnak, több egyed is képviseli a fajt Veszprémben.

A Bennett kenguruk örökbefogadói

Dr. Benedek és Társa Bt.

Németh Ákos