Kéknyelvű szkink (Tiliqua gigas)

  • Angol: Blue-tongue skink
  • Előfordulás: Ausztrália, Pápua Új-Guinea, India
  • Testtömeg: 10-11 kg
  • Testhossz: 50-60 cm
  • Tápláléka: állati, növényi eredetű táplálékok
  • Szaporodás: -
  • Nemzetközi védelem: -

A vakondgyík félék családjába tartozik, nagy testű nappali gyík. Kedvelt terráriumi hüllő, mert barátságos, intelligens állat és tartása nem túl bonyolult.

Ausztrália talán legismertebb gyíkja. Nevét élénk kék színű nyelvéről kapta. Ha veszélyben érzi magát, támadóját nyelvének élénk nyújtogatásával és sziszegéssel igyekszik elijeszteni.

Teste hengeres, pikkelyekkel borított.

Zöldség és gyümölcsféléket, illetve állati eredetű táplálékot fogyaszt, kedveli például a salátát, banánt, a gyászbogárlárvát,és a tücsköt.

Elevenszülő, a kicsik 10-15 cm testhosszal jönnek a világra.

Jelenleg egy kéknyelvű szkink található az Állatkertben, mely a Kölyökdzsungel terráriumában tekinthető meg.